Hechting en 3 minuten!

Je zult het lezen van deze  kop waarschijnlijk niet meteen begrijpen maar geloof me, aan het eind van deze blog begrijp je het wel en zal je waarschijnlijk voor altijd anders met deze 3 minuten omgaan.

Hechting en 3 minuten wat? Ik heb het over de laatste 3 minuten voor het slapen gaan en de eerste 3 minuten na het wakker worden. En in deze blog vertel ik je waarom deze zo belangrijk zijn voor de hechting van jou en je kind. 

Wat is hechting.

Hechting is een biologische noodzaak die kinderen nodig hebben. Het is de manier waarop kinderen een emotionele band opbouwen met hun ouders en andere belangrijke volwassenen in hun leven. 
Doordat een kind zich aan iemand hecht, zorgt het ervoor dat iemand voor hem/haar gaat zorgen. De behoefte om je aan iemand te hechten is voorgeprogrammeerd, het is een reflex.

Dat een kind zich aan iemand kan hechten is ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling. Naast dat het belangrijk is voor de sociaal-emotionele ontwikkeling, bevordert het ook de nieuwsgierigheid, leergierigheid en het toegeven aan exploratiedrang. 

In de eerste 4 levensjaren is het hechtingsproces het allerbelangrijkste. We kunnen deze verdelen over 4 fases waar ik in een andere blog meer over zal vertellen maar wat ik al wel mee wil geven is dat het voor een kind ontzettend belangrijk is om zich te kunnen hechten en dat wij ons ook als ouders aan het kind hechten. In de eerste periode na de geboorte verleidt een baby zijn ouders om voor hem te zorgen. Een baby doet dit door lief en schattig te lachen, maar ook door te huilen omdat hij bijv. moe is of honger heeft. Het huilen zet jou als ouder ertoe om actie te ondernemen waardoor een kind zich (fysiek) veilig en gehoord voelt. 

Maar ook na de eerste 4 levensjaren is het ontzettend belangrijk om het hechtingsproces te bevorderen. Er zijn hier een aantal belangrijke momenten voor, maar in deze blog ga ik je vertellen over de 3 minuten voor het slapen gaan en de 3 minuten na het wakker worden. 

De laatste 3 minuten voor het slapen gaan.

Wist je dat? 

- Naar bed gaan is voor de meeste kinderen niet het leukste moment van de dag. Het is een moment van loslaten en afscheid nemen. Het feit dat jouw kind hier wel of geen moeite mee heeft, heeft alles te maken met zijn geboorteverhaal. Waarschijnlijk heeft jouw kind na zijn geboorte snel afscheid van jouw moeten nemen omdat hij bijv. nagekeken moest worden door een arts. 

- Het is erg belangrijk om voldoende tijd te nemen voor het naar bed gaan. Op die manier kan jouw kind  in alle rust en veiligheid de overgang naar het slapen maken. 

- Hoe druk je ook bent,  is dit voor jou als ouder ook een rustmoment. Laat voor even de boel de boel en wees met alle aandacht bij. Zo kom jij als ouder even tot rust en is er alle aandacht voor jouw kind. 

- Het is ontzettend belangrijk om je veilig te voelen om in slaap te komen. Een kind wat zich niet gezien, gehoord of alleen voelt, zit in zijn reptielenbrein. Dit brein zorgt ervoor dat we wakker en alert blijven. 

- Het slapen of ''nachtelijk spoken'' van jouw kind heeft alles te maken met zich veilig voelen. Deze basis-veiligheid heeft alles te maken met het reptielenbrein. Hoe actief dit brein is, is altijd te herleiden naar de zwangerschap en zijn geboorte. Laat jouw kind zijn geboorteverhaal weten. 

- Wanneer jouw kind gedurende dag onvoldoende knuffels en aanrakingen heeft gehad, hier op dit moment onbewust naar zal vragen. 

- Het slaaphormoon melatonine wordt alleen aangemaakt wanneer een kind zich kan ontspannen. Een verhaaltje, een liedje, een gesprekje of een massage kan hier goed bij helpen. 

De eerste 3 minuten na het wakker worden. 

Wist je dat?

- Het eerste moment dat een kind jouw ziet nadat het wakker is geworden, zet de toon voor de rest van de dag.  

- De manier waarop jij je kind na het wakker worden begroet heeft impact op zijn gemoedstoestand. 

- Wanneer een kind zich na het wakker worden gezien en gehoord voelt, komen de stoffen oxytocine en endorfine vrij en die zorgen ervoor dat jouw kind lekker in zijn vel zit en de dag opgeladen begint.

- De manier waarop jij je kind 's ochtends begroet, heeft alles te maken met hoe hij/zij ooit net na zijn geboorte begroet werd. Onbewust in jouw kind zijn (gemiste) behoefte behoefte aan het inwilligen.

- Dit is de basis voor de rest van de dag. De manier waarop jouw kind begroet en gezien wordt direct na het wakker worden zorgt ervoor dat jouw kind zijn dag goed kan starten

- Een kind wat zich in de ochtend echt gezien voelt, zal zich gedurende de dag beter kunnen concentreren. 

- Een kind wilt zich na het wakker worden het allerliefste gezien, gehoord en geliefd voelen.

- Een kind heeft direct na het ontwaken behoefte  aan een knuffel en verbinding met jouw als ouder! 

 

Wees je bewust van deze 3 minuten met je kind samen, welke invloed dit heeft en wat dit jou en jouw kind brengt.

- Veiligheid, verbinding, veilige hechting -

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.