Help! Mijn kind eet de hele dag door of juist helemaal niks.

Je leest het goed, Help! Mijn kind eet de hele dag of juist helemaal niks tot weinig! Herkenbaar? Lees snel verder want ik vertel je er meer over! 

Ik hoor het erg vaak op mijn werk in de kinderopvang van ouders terug;  Mijn kind eet als een bouwvakker, mijn kind eet de hele dag door, ze eten thuis ook zo slecht en ik zie het ook thuis bij mijn eigen kinderen! Die eten ook de hele dag door maar er is niet veel dat ze lusten.

Tijdens mijn opleiding van Geboorte in kaart vielen er voor mij zoveel dingen op hun plek. Waaronder het eet ''probleem''  van mijn kinderen. Tijdens 1 van de verdiepingslessen kwam ook dit onderwerp aan bod en ik dacht direct, maar nu snap ik waarom mijn kinderen de hele dag willen eten, maar ook niet alles willen eten of bijna niks lusten! Want het heeft alles met mijn zwangerschap van beide kindjes te maken! 

Ken je de term Hyperemesis Gravidarum oftewel HG. Extreme misselijkheid tijdens de zwangerschap, gedurende langere tijd tijdens de zwangerschap en extreem veel spugen.

HG had ik bij beide zwangerschappen. Met medicijnen was het te behappen en hoefde ik gelukkig niet opgenomen te worden in het ziekenhuis. Tot ongeveer 25 weken was ik extreem misselijk,  maar ook zo misselijk dat ik eigenlijk al niet veel at en dat wat erin ging, er eigenlijk ook vrijwel direct weer uitkwam en ook echt dacht, ik wil dit niet meer. Ik wil niet meer zwanger zijn, want ik trek dit niet. 

En niet wetende dat mijn kindjes, die nog veilig in mijn buik zaten dit als beangstigend en stressvol zouden ervaren. Want op dat moment heb ik mijn kindjes het gevoel gegeven dat ze tot last waren wat als een afwijzing gezien kan worden. En daarnaast kon ik mijn kindjes in deze periode niet voorzien van genoeg voedingsstoffen en daarmee ze ongewild tekort heb gedaan. Want laat ik het wel benoemen, als moeder kies je hier absoluut niet voor en je hoeft je hier ook niet schuldig over te voelen. 

Je kunt je dus voorstellen, dat wanneer je wel iets at tijdens de zwangerschap, ook jouw kindje deze voeding via de navelstreng naar binnen schrokte, omdat deze kinderen niet weten wanneer ze weer iets te eten zouden krijgen. En dit patroon is  dus ook later terug te zien wanneer kinderen ouder zijn. Ze kunnen zich dus op een bak chips storten tijdens een verjaardag, de hele dag door gefixeerd zijn op eten, de hele dag vragen wanneer gaan we eten, wat gaan we eten vanavond? Of je neemt als ouders zijnde al uit voorzorg een flinke tas gevuld met eten en drinken mee als je op uitje gaat, want..

Wanneer kinderen niet in deze behoefte voldoende worden voorzien, gaan ze zich moeilijk gedragen en dat is niet om jou als ouder te pesten, maar ze hebben het op dat moment ook echt moeilijk. Ze leven vanuit een tekort, voelen zich onveilig, hebben het nodig om door moeder gevoed te worden en zich sociaal-emotioneel verbonden te voelen. Ook zie je vaak dat deze kinderen veel bevestiging van moeder nodig hebben.

Maar mijn kind eet eigenlijk heel erg slecht?

Hoe zit dit dan? Want er zijn natuurlijk ook genoeg kinderen die weinig of slecht eten. Ook dit kan te maken hebben met jouw misselijkheid tijdens de zwangerschap. Want deze kinderen hebben vaak ook een verstoorde relatie met voeding. Want doordat ze het met minder voedingsstoffen tijdens de zwangerschap hebben moeten doen en toen al hebben ervaren dat ze het konden overleven, zie je dat nu ook vaak terug bij kinderen die bijna niks eten. Ze redden het wel, want ze hebben het toen ook gered, dit patroon houden ze in stand. 

Geef niet jezelf de schuld want het was niet jouw keus om zo misselijk te zijn, maar maak er ook geen strijd van met je kind. Want het hangt echt samen en wanneer het kind ziet dat jij hier begrip voor heb, zal dit patroon langzaam maar zeker veranderen. 

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.