Help! Mijn kind eet de hele dag door, of juist te weinig!

Je leest het goed en ik denk dat dit heel herkenbaar is! Mijn kind eet als een bouwvakker, mijn kind eet de hele dag door of misschien wel mijn kind eet niet zoveel. Termen die je als ouders of misschien wel als pedagogisch medewerkster zelf vaak roept of hoort.

Soms zijn er kinderen die heel weinig eten of kinderen die juist veel eten maar niet zoveel lusten. Als ouder zijnde kun je niet altijd direct de vinger er op leggen waardoor dit komt en dat kan een hoop zorgen met zich meebrengen.

Beide ervaringen heb ik met mijn eigen kinderen. Mijn oudste had nooit genoeg, kon en kan nog steeds heel veel eten maar lust eigenlijk niet zoveel. Mijn jongste weigerde haar flessen, vond vaste voeding wel iets interessanter, kan nu ook veel eten maar is nog steeds een slechte drinker.

 

Had ik toen maar geweten wat ik nu weet!

Als je meer van mijn blogs leest, weet je dat ik de opleiding geboorte in kaart heb gevolgd. Tijdens 1 van de verdiepingslessen kwam dit onderwerp aan bod en nu vindt ik het heel logisch. Het heeft alles te maken met mijn zwangerschap!

Ik had namelijk Hyperemises Gravidarum (HG). Beter bekend als extreme misselijkheid tijdens de zwangerschap.

Door de extreme misselijkheid kreeg ik weinig voedingsstoffen binnen, maar dus ook mijn kindjes die voedingsstoffen niet binnen kregen. Tijdens deze weken is er bij mijn kindjes een verstoorde relatie met voeding ontstaan en dat heeft de volgende ervaringen achtergelaten.

Ik was namelijk bij beide tot 25 weken extreem misselijk en hield niks binnen. Ik at daardoor weinig en heb toen ook regelmatig gedacht, ''Ik wil dit niet meer, ik wil niet meer zwanger zijn!'' Nu pas weet ik, dat dit voor mijn beide kindjes enorm stressvol en beangstigend geweest moet zijn. Ik heb ze regelmatig tekort gedaan en het gevoel gegeven dat ze tot last waren, wat als afwijzing ervaren kan worden.

 

Imprents van toen in het nu.

Zoals ik hierboven al noemde, had mijn zoontje nooit genoeg. Tijdens die eerste 25 weken van de zwangerschap heeft ook hij met een tekort aan voedingsstoffen moeten doen. Hij heeft dit als niet prettig ervaren en voor hem was dit een kwestie van ''Ga ik dit overleven?''
Na zijn geboorte had hij zelf invloed op het tot zich nemen van voeding. Zijn eerdere ervaring was niet prettig en het gevoel van ga ik dit overleven wil hij niet meer mee maken. Dus was de aangeboden voeding voor hem niet genoeg en wilde hij altijd maar meer en meer!

Mijn dochter was juist een hele slechte drinker en nog steeds geen groter eter! Ze dronk zo weinig dat ik me daar behoorlijke zorgen over maakte. We boden vaker de fles aan, maar zonder resultaat. Maar dat ze met minder kon doen, is haar ervaring geweest en ze weet dat ze daarmee genoeg heeft gehad. Dus ook na de geboorte had ze niet veel nodig. Nu eet ze het liefste ook de hele dag door en kan ze ook veel eten.

 

Zichtbare patronen.

Je zult je nu dus veel beter kunnen voorstellen wat voor invloed jouw zwangerschap heeft op jouw kleintje in de buik. Ben je (extreem) misselijk geweest tijdens de zwangerschap, zul je ook veel beter begrijpen hoe het komt dat jouw kleintje nooit genoeg heeft of juist te weinig eet.

Stel je maar eens voor dat wanneer je iets binnen hield, jouw kindje dit via de navelstreng ook naar binnen schokte omdat deze kindjes nooit wisten wanneer ze weer iets naar binnen zouden krijgen. En wist je dat dit patroon ook later nog te herkennen is als je kinderen ouder zijn? Deze kinderen kunnen zich op een verjaardag op een bak chips storten, de hele dag gefixeerd zijn op eten, de hele dag door vragen wanneer gaan we eten? En misschien neem je als ouder zijnde uit voorzorg als een tas met eten ergens mee naartoe want.....

Wanneer kinderen niet in deze behoefte voldoende worden voorzien, gaan ze zich moeilijk gedragen. Dat is niet om jou als ouder te pesten, maar omdat ze het op dat moment ook echt moeilijk hebben. Ze leven vanuit een tekort, voelen zich onveilig, hebben het nodig om door moeder gevoed te worden en zich sociaal-emotioneel verbonden te voelen.

 

Maar mijn kind eet eigenlijk heel erg slecht?

Hoe zit dit dan? Want er zijn natuurlijk ook genoeg kinderen die weinig of slecht eten. Ook dit kan te maken hebben met jouw misselijkheid tijdens de zwangerschap. Want deze kinderen hebben vaak ook een verstoorde relatie met voeding. Want doordat ze het met minder voedingsstoffen tijdens de zwangerschap hebben moeten doen en toen al hebben ervaren dat ze het konden overleven, zie je dat nu ook vaak terug bij kinderen die bijna niks eten. Ze redden het wel, want ze hebben het toen ook gered, dit patroon houden ze in stand. 

Geef niet jezelf de schuld want het was niet jouw keus om zo misselijk te zijn, maar maak er ook geen strijd van met je kind. Want het hangt echt samen en wanneer het kind ziet dat jij hier begrip voor heb, zal dit patroon langzaam maar zeker veranderen. 

 

Wil je meer weten over geboorte in kaart en wat voor een invloed jouw zwangerschap jouw kleintje kan hebben?

Kijk dan eens op www.sterrenwijskindercoaching.nl

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.