Rustgevend speelmateriaal voor kinderen met ADHD.

Voor kinderen met ADHD kan de omgeving of school een enorme uitdaging zijn. De klassen zitten tegenwoordig vol, er wordt veel verwacht van kinderen en dan kan concentratie en het vinden van rust behoorlijk lastig zijn.

Onze eigen kinderen, beide met ADHD, ervaren dagelijks de drukte en de constante aanpassingen die ze in de klas doen. De overvloed aan geluiden en de hectiek in de klas vormen enorme prikkels waardoor ze vaak overprikkeld thuis komen.

Bij ons staat er tegenwoordig op het speelbureau van de kinderen een grote bak met gekleurde speelrijst. We bieden weinig speelmaterialen aan waardoor ze gestimuleerd worden met de hand te spelen.

In een andere speellade zit Kinetic Sand, samen met diverse Loose Parts onderdelen en speelmaterialen die ze toe kunnen voegen aan de gekleurde speelrijst of het Kinetic sand.

Omdat wij uit eigen ervaring weten hoe rustgevend en helend speelmateriaal kan zijn voor kinderen met ADHD, delen wij graag 5 speeltips van Littlemay.n

5 Tips van Littlemay.nl

Voor ouders en verzorgers die op zoek zijn naar manieren om een rustige omgeving te creëren voor kinderen met ADHD, bieden deze speeltips mogelijkheden om hun kind te ondersteunen bij het verwerken van prikkels en het vinden van innerlijke rust.

  1. Gekleurde speelrijst

Gekleurde speelrijst kan buitengewoon kalmerend werken. Het bieden van gekleurde speelrijst stelt een kind in staat tot rust te komen en op een gestructureerde manier zijn prikkels te verwerken. Dit materiaal is bijzonder geschikt voor kinderen met ADHD en hoogsensitiviteit.

Je vindt hier de gekleurde speelrijst van Littlemay.nl

  1. Kinetic Sand

Kinetic Sand, ook bekend als magisch zand, heeft een wonderbaarlijke invloed op overprikkeld gedrag bij kinderen. Dit zand is perfect voor sensorische spelletjes en biedt eindeloos speelplezier. Het kneden en door je vingers laten glijden, dankzij de fijne structuur, zorgt ook bij dit speelmateriaal voor rust en ontprikkeling bij kinderen met ADHD of hoogsensitiviteit.

Je vindt hier het Kinetic Sand.

  1. Losse Onderdelen

Losse onderdelen zijn ideaal om rust en structuur te brengen in het spel. De veelzijdigheid van dit materiaal maakt het uitermate geschikt voor sorteeractiviteiten op basis van kleur of type, wat rust en overzicht biedt aan een kind.

Je vindt hier de Loose Parts van Littlemay.nl

  1. Waterbeads

Net als gekleurde speelrijst en Kinetic Sand zorgen waterbeads voor sensorische prikkelverwerking. Door er met de handen doorheen te bewegen, kunnen prikkels worden verwerkt en kan een kind tot rust komen.

Je vindt hier de waterbeads van Littlemay.nl

  1. Tellen- en Sorteerset

De set voor tellen en sorteren biedt kinderen overzicht en rust. Door het sorteren van dit speelmateriaal krijgt een kind de kans om tot rust te komen. Het verwerken van prikkels wordt hierdoor gestimuleerd en het geeft het kind de tijd om zichzelf te herstellen.

Je vindt hier de tel -en sorteerset van Littlemay.nl

ADHD en de kracht van kalmerend spel

Kinderen met ADHD ervaren vaak moeite met het verwerken van prikkels in hun omgeving. Het juiste speelmateriaal kan een wereld van verschil maken in het bieden van een rustige en ondersteunende omgeving. Door speelgoed dat gericht is op sensorische ervaringen en concentratie te integreren, kunnen kinderen met ADHD een kalmerende uitlaatklep vinden. Het aanbieden van speelrijst, Kinetic Sand, en andere rustgevende materialen biedt hen een kans om op een gestructureerde en plezierige manier prikkels te verwerken. Het is bewezen dat dergelijk spel de concentratie en zelfs de stemming van deze kinderen positief beïnvloedt, waardoor ze zich beter kunnen aanpassen in zowel school- als thuissituaties.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.