Invitation to play

Pas geleden schreef ik al over open-ended play. Spelen met materialen zonder standaard waarden, die de zintuigen prikkelen, de fantasie aan het werk zet en het vrije spel van kinderen stimuleert. 

Maar je hebt ook invitation to play. Dit kan ook heel goed met de materialen die je bij open-ended play gebruik, maar je zet het anders in en het is net zo waardevol voor de spelontwikkeling van het kind. 

Wat is invitation to play?

De titel zegt het eigenlijk al, het is een letterlijke uitnodiging aan kinderen om met bepaald materiaal te spelen. Je zet speelmaterialen op een uitnodigende manier klaar zodat wanneer jouw kinderen het zien er direct mee willen spelen. 

Speelmaterialen die je gebruikt bij open-ended play kun je ook heel goed gebruiken bij invitation to play. Je daagt de kinderen uit om hun fantasie te gebruiken en steeds nieuwe dingen te ontdekken. Het speelgoed is niet af en biedt mogelijkheden om er van alles mee te bouwen of het voor meerdere doeleinden in te zetten. Denk maar eens aan de bekende regenbogen. Je kunt daar niet alleen een regenboog mee bouwen, maar ze ook inzetten als tunnel voor de treinbaan of leg hem op zijn kop en wat kan erin balanceren, of bouw er een verblijf mee voor de dieren in de dierentuin! 

Waarom zet je een invitation to play klaar? 

Het is natuurlijk erg leuk om klaar te zetten voor je kinderen. Je doet dit dus ook wanneer jouw kinderen hier niet bij in de buurt zijn. Zet de invitation to play klaar wanneer ze op school zijn, een middagdutje doen of even in een andere ruimte zijn. Sommige kinderen zullen het magisch vinden en rennen er meteen op af en zitten meteen helemaal in het spel, andere kinderen wachten misschien af en moeten eerst van een afstandje bekijken wat ze er nou eigenlijk mee kunnen. 

Meer redenen waarom je invitation to play kunt aanbieden!

Bij invitation to play kun je ook speelmaterialen aanbieden die al een tijdje achterin de kast liggen. Je blaast het speelgoed nieuw leven in en laat door de uitnodiging zien dat er meer speelmogelijkheden mee zijn. 

Maar misschien weten jouw kinderen wel niet zo goed wat ze eigenlijk met het speelmateriaal moeten en door het op een uitnodigende manier klaar te zetten, biedt het mogelijkheden. 

Door je kinderen uit te nodigen voor bepaald spel, stimuleer je ook de fantasie en het zelfstandige spel. 

Hoe zet je een invitation to play klaar?

Je hebt nu van alles gelezen over een invitation to play en denkt misschien wel dat je eindeloos veel materialen nodig hebt om dit klaar te zetten. Maar dat is eigenlijk niet zo want alles kan gebruikt worden als uitnodiging voor spel. Zet maar een tafeltje gedekt met wat servies klaar of verschillende schalen met losse houten onderdelen. Maar ook gekleurde speelrijst, kinetic sand of andere materialen bieden mogelijkheden tot een invitation to play. 

Beperk jezelf niet door te kijken wat je niet hebt, maar wat je juist wel hebt :) Begin maar eens met wat dingen klaar te zetten en zie wat eruit ontstaat. probeer het in rust op te bouwen zonder kinderen en als de kinderen terug zijn en jouw uitnodiging zien, geef ze dan zelf de mogelijkheid om hier zelf in eigen tempo op te reageren. Wees niet teleurgesteld als er niet meteen mee gespeeld word, sommige kinderen hebben iets meer tijd nodig of hebben hulp nodig. 

En heel belangrijk, als je kinderen enthousiast spelen, laat ze dan ook gaan. Of het nou een rommeltje wordt of het blijft netjes, het hoort bij het spel! 

In de webshop vindt je verschillende speelmaterialen die je kunt gebruiken bij zowel open-ended play en invitation to play. 

Veel speelplezier! 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.