Met je kind in gesprek over school.

Met je kind in gesprek over school.

Inmiddels gaan mijn beide kids naar school, waar je bij het kinderdagverblijf nog een uitgebreide overdracht kreeg over hoe de dag was gegaan, wat ze allemaal hadden gedaan en of ze lekker hadden gegeten en gedronken, valt dit bij het naar school gaan helemaal weg!

Inmiddels ben ik eraan gewend dat er geen uitgebreide overdracht meer plaatsvindt, maar vooral toen de eerste naar school ging, vond ik dit erg lastig!
Wanneer mijn kinderen uit school komen hebben ze van alles te vertellen behalve over hoe het op school was. Wanneer ik dan vraag, Hoe was het vandaag op school? Gewoon.... Wat heb je allemaal gedaan vandaag? Weet ik niet meer... Herkenbaar?

Vaak werken deze vragen niet, tot teleurstelling van de ouder, want zeg zou zelf! We willen toch weten hoe onze kinderen het op school vinden en wat ze allemaal doen? In deze blog vertel ik je hoe je in gesprek kan gaan, welke vragen je het beste kunt stellen en wanneer je deze vragen dan moet stellen. En tot slot krijg je van mij een gratis download!

Het allerbelangrijkste tijdens het gesprek is echt luisteren!

Wanneer je in gesprek wilt gaan met je kind, is de allerbelangrijkste tool luisteren. Dit klinkt misschien vanzelfsprekend, maar echt luisteren vraagt heel wat van ons. Leg je telefoon weg en sta open voor wat je kind met jou wilt delen. Luister naar zijn verhaal zonder oordeel of mening, want kinderen zijn hier behoorlijk gevoelig voor. Wanneer je tijdens het gesprek snel een reactie geeft, zal je kind de volgende keer al veel minder met jou delen. Daarbij willen kinderen niet zien dat we boos of verdrietig zijn en zullen daar tijdens het gesprek ook rekening mee houden en alert op zijn.

Wanneer een kind zich op zijn gemak voelt bij jou, zal het kind open staan voor het gesprek. Laat het kind merken dat je zijn verhaal belangrijk vindt. Dit doe je door een open en betrokken houding, ga op ooghoogte zitten, maak oogcontact en toon belangstelling.

Ook is het erg belangrijk om gedachten en gevoelens niet voor het kind in te vullen. Stel geen suggestieve vragen zoals ''Je vindt dat vervelend he?'' of ''Weet je zeker dat je dat niet leuk vindt?'' Kinderen zijn hier enorm gevoelig voor en er bestaat dan een kans dat het kind meegaat in jou gevoelens en emoties, los van wat hij zelf voelt. 

Wat is dan de beste tijd om met je kind over school te praten?

Je bent al snel geneigd om je kind meteen te overladen met vragen wanneer het uit school komt, maar eigenlijk zit je kind daar helemaal niet op te wachten. Je kind is moe of druk bezig met een speelafspraak.
Je kunt beter in gesprek gaan met je kind op een rustig moment, bijvoorbeeld wanneer jullie thuis zijn met een kopje thee of bespreek samen de dag voor het slapen gaan.

Je kan het beste met je kind in gesprek gaan wanneer het hier voor open staat. Laat ze zelf bepalen wanneer ze in gesprek willen gaan. Je kunt deze momenten herkennen wanneer ze iets kleins aangeven over  bijvoorbeeld wat er op school was gebeurd of hoe een kind zich voelt. Oefening baart kunst, maar als je eenmaal deze gespreksopeningen herkent en er meteen op ingaat, zul je tot een echt gesprek komen met je kind.

En als je dan eenmaal in gesprek bent met je kind is het nog steeds belangrijk om gevoelens en emoties niet in te vullen voor je kind. Je kan er wel een ik-boodschap van maken, door bijv. te zeggen; ''Ik kan me voorstellen dat....'' of ''Ik vind je verdrietig uitzien....'' Doordat je de vraag stelt vanuit een ik-boodschap, dus jou mening laat je ook zien dat er een andere mening mogelijk is, namelijk die van je kind. Op deze manier krijgt het gesprek een gelijkwaardige wending, wat een gesprek erg fijn kan maken.

10 tips op een rijtje om in gesprek te gaan!

1) Ga op ooghoogte van je kind zitten.
2) Kies je tijd om met het kind in gesprek te gaan.
3) Herken de gespreksopeningen van je kind en ga daar meteen op in.
4) Luister met oprechte aandacht naar je kind.
5) Geef geen oordeel en houdt je mening voor je.
6) Houdt het gesprek kort.
7) Stel gerichte open vragen.
8) Ga met je kind mee de klas in en stel daar vragen.
9) Overlaadt je kind niet met vragen.
10) Vertel ook over jou dag, je kind leert tenslotte van jou voorbeeld.

Gratis download!

Om jou een eindje op weg te helpen over welke vragen je allemaal zou kunnen stellen, heb ik gesprekskaartjes gemaakt met 50 vragen die je kunt stellen. Download het bestand, print de kaartjes en knip ze uit. Je kunt de kaartjes 1 voor 1 afgaan, maar spelenderwijs wordt het gesprek nog leuker. Pak een dobbelsteen en maak 6 stapeltjes. Gooi je 1, pak je een kaartje van stapel 1. Gooi je 5, pak je een kaartje van stapel 5. Veel plezier en succes!

50 gratis vragen over school. 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.