Open-ended Play

Spelen zonder standaard waarden, zo kun je open-ended play beschrijven. Spelen met materialen die de zintuigen prikkelen, de fantasie aan het werk zet en het vrije spel van kinderen stimuleert. 

Open-ended play

Je hoort de term tegenwoordig veel voorkomen, open-ended play! Deze vorm van spelen is ontzettend belangrijk en draagt positief bij aan de ontwikkeling van kinderen. 
Bij open-ended play is er geen einddoel en geen goed of fout. Door de speelomgeving te verrijken met losse materialen word de verbeelding, het uiteenlopend denken, het creatief -en actief leren enorm gestimuleerd. 

Spelen met losse materialen zorgt voor verbinding, inleving en natuurlijke manipulatie. Je kunt veelzijdige materialen aanbieden die in de verbeelding van alles kunnen zijn. Het spel ontstaat vanuit het kind zelf. Er ontstaat beleving, spanning, zoeken en vinden, angst en vreugde, vraag en antwoord, eenzaamheid en samenzijn. 

Kinderlevens en spel zijn niet te onderscheiden. Kinderen zijn hun spel en leggen daar hun ziel en zaligheid in, verwerken situaties en vertellen jou wat hun verhaal is. 

Steeds meer opvoeders en psychologen zijn het er over eens dat open-ended play van essentieel belang is. Het product hoeft zelf niets te betekenen en intellectueel begrepen te worden want het spelen/produceren zelf  is de primaire behoefte in deze vorm van spelen. 

Zoals ik al eerder beschreef draagt deze vorm van spelen positief bij aan de ontwikkeling van kinderen. Het kind leert vooral heel veel over zichzelf, zijn eigen lichaam, zijn vaardigheden en de dingen die hem omringen. Maar ook leert het kind ontspannen, problemen op te lossen, frustratie en agressie te verminderen. 

De inspanning die deze vorm van spelen vraagt is meer dan de moeite waard en vele malen educatiever dan veel educatieve spellen omdat kinderen in veel opzichten veel sterker zijn in het vrije spel en hierdoor goed voorbereidt worden voor toekomstige uitdagingen op de langere termijn. 

"We are fully human only while playing, and we play only when we are human in the truest sense of the word"
- Rudolf Steiner - 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.