Pssst, ken jij het geheim van Sinterklaas al?
Share
Wat vond ik het vroeger toch een feestje, met zijn allen naar de intocht en Sinterklaas verwelkomen in ons kikkerlandje. 'S avonds mocht ik mijn schoen zetten en zongen we liedjes voor de kachel, ''hard zingen en goed in het ruitje kijken'' zei mijn vader dan altijd.
Maar op een avond, kwam er abrupt een einde aan dit festijn, want zoals elk kind dacht ook ik vroeger dat Sinterklaas en Piet 's nachts kwamen. Ik was vroeger een moeilijke slaper en ging laat op de avond vaak nog naar beneden. Even knuffelen met papa en mama. Maaaaaar! op zo'n avond, toen ik heel hard had gezongen en goed in het ruitje van de kachel had gekeken en naar beneden ging, was mijn schoentje al gevuld en dat klopte natuurlijk niet, want het was nog lang geen nacht! Het sinterklaasgeheim heb ik zelf ontrafeld en hier zijn mijn ouders dan ook altijd eerlijk in geweest.
Bij mijn broertje ging het heel anders, hij was juist heel erg bang. En eigenlijk begon dit al vanaf het moment dat Sinterklaas in het land was. Hij was bang voor de roe en om in de zak mee naar Spanje te moeten. Mijn broertje was echt een heerlijk ondeugend joch! Maar kindjes die ondeugend waren, moesten mee naar Spanje. Op een gegeven moment was hij zo bang, dat mijn ouders zelf hebben besloten om te vertellen dat Sinterklaas niet bestaat en kindjes ook niet mee hoeven in de zak naar Spanje.
Wanneer vertel je nou eigenlijk dat Sinterklaas niet (meer) bestaat?
Hier is geen goed of fout in, een te vroeg of te laat! Elk kind is anders en reageert anders. Het ene kind is er met 6 jaar al aan toe, terwijl het buurtkindje dit misschien pas met 8 jaar is. Kijk en luister vooral goed naar je kind. Als er al twijfel is, dan is dat wel een goed moment om het te vertellen.
Omgaan met twijfel.
Wanneer kinderen ouder worden, krijgen ze steeds meer inzicht en gaan dingen steeds beter begrijpen. Denk hierbij bijv. aan het feit dat ze gaan begrijpen dat een paard niet op het dak kan lopen en dat een piet niet door de schoorsteen past. Of Sinterklaas is aanwezig op school en ineens rijdt er nog een Sint voorbij. Dit zijn allemaal redenen wat een kind aan het twijfelen zet. Geef als ouder erkenning aan de twijfel door bijv. te benoemen dat het inderdaad wel een beetje gek is. Hierdoor kan een kind op onderzoek uitgaan en naar uitleg vragen. Zo kan een kind erachter komen dat Sinterklaas niet bestaat. Als je merkt dat je kind twijfelt, wees dan eerlijk en zeg dat Sinterklaas niet bestaat.
Maar op welke leeftijd vertel je het dan?
Het verschilt per kind, zo heeft het ene kind al twijfels over het bestaan van Sinterklaas wanneer het 4 jaar is, terwijl het andere kind nog stellig gelooft wanneer het 9 jaar is. Het is wel logisch dat een tweede of derde kind binnen het gezin sneller niet meer gelooft door de oudere broers of zussen.
Er is niet echt een leeftijdsgrens wanneer kinderen echt moeten weten dat Sinterklaas niet meer bestaat, vaak komen ze er zelf achter. Wanneer een kind richting de bovenbouw gaat en je kind geloofd nog steeds, kun je misschien wel voorzichtig aankaarten dat het een beetje gek is, dat Sinterklaas zo oud kan worden en dat hij vaak op veel plekken tegelijk kan zijn. Wanneer je kind echt nog overtuigd is van het feit Sinterklaas wel bestaat, vraag dan aan de leerkracht wanneer ze lootjes trekken en surprises gaan maken. Vaak is het dan wel fijn als het voor die tijd verteld is, hoe het verhaal in elkaar steekt en ze kunnen dat beter van jou als ouder horen, dan van klasgenootjes.
Hoe vertel je het?
Ik denk dat de meeste ouders vertellen dat Sinterklaas wel heeft bestaan maar dat niemand zo oud kan worden en ook niet op zoveel plekken tegelijk kan zijn. Dat Sinterklaas een echte kindervriend was en cadeautjes gaf wanneer hij jarig was.
Het kan helpen wanneer je vertelt dat volwassenen dit geheim met elkaar bewaren en dat jouw kind nu dus ook een beetje bij de grote mensen hoort. Dit maakt ze vaak erg trots en leg hierbij ook uit dat het nu ook hun taak is om het geheim te bewaren voor de kleine kindjes.
Vind je het lastig om het juiste moment te vinden om de waarheid te vertellen, kijk en luister dan goed naar je kind. Ze geven vaak signalen af waaraan je kan merken dat je kind bijv. twijfelt over Sinterklaas. Wanneer je kind hiernaar vraagt, ga dan open en eerlijk het gesprek aan. Luister naar je kind en speel in op wat het al weet.
Emoties! Het kan veel emoties oproepen wanneer je kind erachter komt dat Sinterklaas niet bestaat. je kind kan boos, verdrietig of teleurgesteld zijn. Het is voor je kind ontzettend belangrijk om de emoties te erkennen en erachter te komen waar de emoties vandaan komen.
Je kind kan bijv. verdrietig zijn omdat hij denkt dat hij nu geen snoepjes en cadeautjes meer krijgt. Leg dan uit, dat dit niet het geval hoeft te zijn en dat het sinterklaasfeest alsnog gevierd kan worden.
Tip: Sinterklaas voor grote kinderen. Hierin wordt het geheim verteld aan de hand van een leuk boek.