Voorlezen is een feestje!

Jullie weten het misschien niet, hierna wel! Ik ben een groot fan van prentenboeken. Toen ik nog aan de PABO studeerde, ging ik regelmatig naar de boekbeurs en ging met een tas vol prentenboeken naar huis.
Alle boeken heb ik bewaard en ze staan nu te pronken in de kast van de kinders! We pakken ze er regelmatig bij om voor het slapengaan een verhaaltje te lezen.

Voorlezen is echt een feestje! En naast dat het een feestje is, zorgt het voor een rustmoment en is voorlezen ontzettend belangrijk voor de taalontwikkeling van jouw kleintje!

Voorlezen is goed voor de taalontwikkeling.

We kunnen het niet genoeg benadrukken, maar voorlezen is ontzettend belangrijk voor de taalontwikkeling van het kind. Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen! Taal vliegt van baby af aan je al om de oren en wij kunnen onze baby's al helpen door ervoor te zorgen dat ze op deze leeftijd al op een positieve manier in aanraking komen met taal. We doen dit door op een goede manier tegen baby's en kinderen te praten, door te benoemen wat je doet, ziet en hoort en je raadt het al.. door voor te lezen!

Wanneer start je met voorlezen?

Dat is natuurlijk een hele goede vraag, maar met voorlezen kun je niet vroeg genoeg beginnen.
Naast dat de baby tijdens het voorlezen niet alleen zal genieten van de aandacht en het contact tijdens het voorlezen, de baby zal zich verwonderen over de plaatjes vol verschillende contrasten en de taal tot zich kunnen nemen.

Vanaf 3 maanden kun je jouw kleintje met de juiste boekjes al echt boeien. In de boekjes staan vaak woorden die bekend voorkomen en die we dagelijks gebruiken, maar er staan ook woorden in, die we niet dagelijks gebruiken! Als we elke dag een kwartier hier aan besteden, neemt jouw kleintje niet alleen de taal tot zich maar leert het 100 extra! woorden per jaar!

Met 6 maanden zul je zien dat jouw kleintje je al begint te volgen met wat je aanwijst. Hiermee kun je het voorlezen al wat interactiever te maken door goed op te letten waar jouw kleintje op reageert en die woorden te herhalen! Doordat het voorlezen interactiever wordt, zal jouw kleintje hier steeds meer aandacht voor hebben en het daardoor langer vol kunnen houden.

En met 1 jaar wordt het echt een feestje! Het voorlezen wordt nog leuker en interactiever doordat jouw kleintje zal aanwijzen, benoemen, reageren op de plaatjes en de verhaaltjes zal gaan herkennen en beter zal gaan begrijpen!

Voor kinderen vanaf 2 jaar wordt de buitenwereld steeds interessanter. Er is veel voor ze te zien, te proberen en te ontdekken. Boeken geven kinderen de kans om meer te leren en terug te vinden over de buitenwereld. Boeken met onderwerpen als dieren, auto's, huis en tuin sluiten daar bijvoorbeeld mooi op aan.

Met 3 jaar zijn kinderen echt toe aan een verhaal dat aansluit op hun belevingswereld. Bijvoorbeeld over op het potje gaan of wanneer je peuter bijna naar school toe gaat. Het verhaal moet herkenbaar zijn en daarnaast iets nieuws bevatten zodat de nieuwsgierigheid getriggerd wordt en daarop ingespeeld kan worden.

BoekStart.

BoekStart ken je misschien wel of je hebt er eens van gehoord. BoekStart is een programma dat door gemeenten in samenwerking met de bibliotheken en consultatiebureaus wordt uitgevoerd. Wanneer je baby 3 maanden oud is, krijg je als ouders van de gemeente of het consultatiebureau een uitnodiging om een gratis BoekStartkoffertje op te halen bij een bibliotheek bij jouw in de buurt.

De nationale voorleesdagen.

Voorlezen maakt je leuker! De doelstelling van De Nationale Voorleesdagen is het stimuleren van voorlezen aan kinderen (0-6 jaar) die zelf nog niet kunnen lezen of net het lezen hebben geleerd. De campagne benadrukt de voordelen van het (voor)lezen, waaronder het positieve effect op woordenschat, spelling en tekstbegrip.

De Nationale Voorleesdagen bestaan sinds 2004 en zijn een project van Stichting Lezen, georganiseerd door Stichting CPNB. In 2023 vieren we de twintigste editie van de campagne. De Nationale Voorleesdagen vinden plaats van 25 januari t/m 4 februari 2023. Op 25 januari is de aftrap met Het Nationale Voorleesontbijt: in het hele land lezen bekende Nederlanders en lokale helden voor in de kinderopvang, op scholen en in bibliotheken en boekhandels.

'Maximiliaan Modderman geeft een feestje' is Prentenboek van het Jaar 2023

Maximiliaan Modderman is alleen thuis en organiseert een feest voor zijn speelgoedbeesten. Met taart! Het wordt een wild feest. En een vies feest. Wat zullen mama en papa zeggen als ze thuiskomen?

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.