Zelfvertrouwen bij kinderen!

Zelfvertrouwen, een ontzettend belangrijk onderwerp voor de toekomst van onze kinderen!

Kinderen met zelfvertrouwen geloven in zichzelf, ze geloven in wat ze kunnen, ze vinden zichzelf de moeite waard en durven nieuwe uitdagingen aan te gaan. Het is een realistische inschatting van je eigen kwaliteiten. Ook zorgt zelfvertrouwen voor een positief zelfbeeld.
Kinderen denken positief over zichzelf en hun bestaande kwaliteiten. Ze zijn meer in staat om nieuwe uitdagingen aan te gaan en kunnen fouten maken zonder dat ze hierbij meteen slecht over zichzelf denken en kunnen beter met teleurstelling omgaan.

Ben jij je ervan bewust, dat jij als ouder een grote bijdrage kan leveren aan het zelfvertrouwen van je kind?

Zelfvertrouwen is namelijk niet iets dat we van nature hebben! Wist je dat we zelfs zonder zelfvertrouwen geboren worden?
En dat het een proces is dat je je hele leven doorloopt? zelfvertrouwen is altijd in ontwikkeling!
Wat we als kinderen meemaken speelt een grote rol in onze ontwikkeling van zelfvertrouwen. Ervaringen in de kindertijd hebben de meeste invloed op ons zelfvertrouwen en zelfbeeld. Wanneer we iets nieuws proberen en dat lukt (soms hebben we hier iets meer dan 1x voor nodig), dan vertrouwen we erop dat dit een volgende keer gewoon weer lukt! Door ervaringen te stimuleren en hier positief aan bij te dragen vergroot je dus het zelfvertrouwen van je kind!

Maar niet voor elk kind is zelfvertrouwen zo vanzelfsprekend en helaas zijn er teveel kinderen die niet veel zelfvertrouwen hebben. Weinig zelfvertrouwen is bij elk kind anders, maar vaak voelen ze zich onzeker over zichzelf en over wat ze kunnen. Ieder kind is uniek dus ook elk kind zal dit op een andere manier uiten. Zo zal het ene kind bang zijn om fouten te maken en durft eigenlijk niet iets nieuws te proberen. Je kunt hierbij ook denken aan faalangst. Een ander kind doet stoer en overschreeuwt eigenlijk zichzelf hiermee terwijl een ander kind heel hard roept iets niet te kunnen.

Dat kinderen een beetje onzeker zijn, nieuwe dingen spannend vinden om te proberen is helemaal niet erg en daar hoef je je als ouder ook geen zorgen om te maken. Maar wanneer moet je je als ouder dan wel zorgen maken?
Wanneer de onzekerheid groter wordt en het in veel verschillende situaties voorkomt, kan je kind een negatief zelfbeeld ontwikkelen. Kinderen met een negatief zelfbeeld voelen zich rot, denken dat niemand ze aardig vindt, dat ze niets kunnen. Hierdoor neemt het beetje zelfvertrouwen wat ze misschien nog wel hadden af. Het is daarom erg belangrijk om de negatieve gedachten te doorbreken en om te buigen naar positieve gedachten zodat er weer ruimte voor het kind komt om zich fijner te gaan voelen en vertrouwen opdoet naarmate het ouder wordt.

Tips voor het vergroten van het zelfvertrouwen van je kind!

1) Geef complimentjes en complimenteer dan vooral het proces en niet het resultaat.
Wat fijn dat je me helpt met opruimen, samen zijn we sneller klaar. I.P.V. Dat heb je goed opgeruimd.
2) Stimuleer de zelfstandigheid van het kind.
Geef je kind de ruimte om zelf te ontdekken, te ervaren en te ontwikkelen.
3) Fouten maken mag!!
Leer je kind dat het niet erg is om fouten te maken, dat je het nog een keer kunt proberen en dat het de volgende  keer misschien wel lukt. Spreek hierbij ook jouw eigen vertrouwen in het kind uit.
4) Veroordeel niet!
Daar heeft je kind namelijk helemaal niks aan!

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.