De eerste 1000 dagen van je leven!

De eerste 1000 dagen zijn het fundamentele belang van een goed begin!

Ongeveer 356.000  keer per dag begint er ergens op de wereld een nieuw leven. Al die levens beginnen met een bevruchtte eicel, maar die ontwikkelen zich allemaal anders. De eerste 1000 dagen zijn hierbij cruciaal. De eerste 9 maanden en de eerste 2 jaar daarna bepalen de basis van ons bestaan.

Je kunt het je misschien bijna niet voorstellen, maar het prille begin van ons leven is van invloed op je levensverwachting, toekomstige gezondheidsproblemen, je kansen op de arbeidsmarkt en zelfs je voedselvoorkeuren.

In geen enkele andere fase in je leven bereik je zoveel mijlpalen als in de eerste 2 jaar. 

  • Je organen worden aangelegd
  • Je hecht je aan ouders en/of verzorgers
  • Je zegt je eerste woordjes
  • Je zet je eerste stapjes

Vanaf het moment van bevruchting tot aan je tweede verjaardag wordt er een fundament gelegd voor de rest van je leven. Voor alle chronische aandoeningen is er bewijs dat ze voor een groot deel hun oorsprong hebben in het prille begin. Verschillende factoren die deze eerste 1000 dagen beïnvloeden, vormen jouw levenspad. 

Je geboorteverhaal in kaart laten brengen is een waardevolle en eigenlijk essentiële methode om in kaart te brengen hoe jouw start of die van je kind is geweest! En eigenlijk begint dit al voor de conceptie want; Misschien was een zwangerschap al een grote wens van ouders, of was de zwangerschap wel gewenst maar niet gepland of was het ongewenst?

Hoe reageerden jouw ouders toen jij door middel van een zwangerschapstest voor het eerst zichtbaar werd? Hoe voelde jouw moeder zich tijdens de zwangerschap? Ervaarde ze veel stress, was ze misselijk, genoot ze van de zwangerschap of negeerde ze het?

En dan hebben we het nog niet eens over het geboorteproces.

Was dit een vaginale zwangerschap zonder medische interventies en mocht je hierna direct huid op huid op de borst van je moeder? Dan ben jij eigenlijk een bofkont want dit ijzersterke fundament zorgt ervoor dat je veerkrachtig bent en veel kan handelen in je leven!

Maar misschien ging het helemaal niet zo? Kwam er van alles bij kijken? Was het de bedoeling dat je via een vaginale bevalling geboren zou worden maar had je hier hulp bij nodig door middel van een vacuümpomp. Misschien werd dit uiteindelijk toch een keizersnede.

Dit zijn enkele geboortepatronen die voor, tijdens en na de geboorte de basis leggen van hoe jouw wereldbeeld zal zijn. Hoe jij de maatschappij binnenloopt met jouw gedragingen, jouw overtuigingen, jouw belemmeringen en jouw karaktereigenschappen.

- Jouw unieke ik, word in de eerste 1000 dagen vastgelegd -


Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.