Hoe ga je om met spanning rondom Sinterklaas?

Sinterklaas, nog even en hij is weer in het land. Ondanks dat kinderen enorm uitkijken naar Sinterklaas, het een ontzettende leuke periode is kan het ook veel spanning met zich meebrengen waardoor jouw kind minder lekker in zijn vel komt te zitten of moeilijk gedrag laat zien.
Om deze periode zo fijn mogelijk te laten verlopen is het voor jou als ouder fijn om te weten hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Wat kun jij als ouder doen om de spanning te verminderen en er voor te zorgen dat het een periode wordt waarin jullie met elkaar als gezin kunnen genieten van Sinterklaas.

De spanning rondom Sinterklaas.

De sinterklaasperiode is een feestelijke tijd, waar strooigoed, gezelligheid, schoencadeautjes en natuurlijk pakjesavond centraal staan. Maar er zijn ook veel kinderen die deze periode ontzettend spannend vinden. Als je je inleeft in je kind kun je deze spanning je misschien wel goed voorstellen. Denk maar eens aan de pieten die door de schoorsteen 's nachts je huis binnenkomen, een onbekende meneer met een lange baard, het boek van Sinterklaas waarin alles over je staat vermeld, alles wat vooraf misgaat in het sinterklaasjournaal en dan ook nog de spanning van alle cadeautjes, sinterklaas op school en pakjesavond. Dat is voor een kind heel veel en kinderen weten nog niet zo goed met deze spanning om te gaan. Ze uitten dit misschien wel door ineens 's nachts vaker wakker te zijn waardoor ook vermoeidheid nog eens een rol gaat spelen. Ze zullen misschien minder goed naar je luisteren, wordt het kind drukker en gaat misschien dingen doen die je niet van je kind gewend bent. Gezonde spanning is prima, maar het moet wel leuk blijven.

Hoe kun jij als ouder je kind helpen om de spanning rondom Sinterklaas te verminderen?

5 tips voor jou als ouder!

1. Voorspelbaarheid

Voor een kind is niks zo fijn als voorspelbaarheid. Voorspelbaarheid zorgt ervoor dat jouw kind voorbereidt word op wat er komen gaat. Bereidt van te voren je kind voor op bijv. de intocht of de viering op school. Vertel wat er gaat gebeuren en wat er van je kind verwacht wordt. Een aftelkalender kan hier bij helpen. Noteer samen op de aftelkalender wanneer jouw kind zijn schoen mag zetten en hoeveel nachtjes het nog slapen is tot pakjesavond. De aftelkalender geeft overzicht en zorgt daarmee voor duidelijkheid en rust.

Speciaal voor jullie heb ik een aftelkalender ontworpen
die jij hier gratis kunt downloaden.

Print hem uit, hang hem op en laat jouw kind elke dag een vakje weg kleuren.

Download de gratis aftelkalender van Littlemay.nl

 

2. Angsten wegnemen.

Neem de angst van je kind serieus. Wanneer je kind geen handje wilt geven of niet op schoot wilt zitten, accepteer dit dan. Dit kan voor een kind heel spannend zijn en wanneer een kind dit echt niet wilt, geeft je kind ook duidelijk zijn grenzen aan. Wanneer je kind het eng vindt dat de pieten 's nachts binnen komen, zet dan de schoen overdag.

3. Luister naar je kind.

Wanneer je merkt dat je kind de sinterklaasperiode spannend vindt, neem dan de tijd om te luisteren. Stel vragen aan je kind en probeer erachter te komen waardoor jouw kind het zo spannend vind. Door goed te luisteren kun je je kind op de goede manier geruststellen.

4. Rust en spanning.

Sinterklaas is een drukke periode, met veel prikkels, feestjes en snoepgoed. Probeer overdag voldoende rustmomenten in te bouwen, je kind voldoende te laten slapen en wanneer je kind overprikkeld is, ga even naar buiten om te zorgen dat alle prikkels het lichaam kan verlaten.

5. Kijk verder dan lastig gedrag.

Door alle spanning zal jouw kind misschien meer lastig gedrag laten zien dan dat je van je kind gewend bent. Ze worden druk, vragen meer ''negatieve'' aandacht en luisteren misschien wel minder goed. Probeer verder te kijken dan dit gedrag. Je kunt het gedrag van je kind erkennen door te benoemen dat je snapt dat het spannend voor ze is, en dat je begrijpt dat ze niet zo goed weten hoe ze hiermee om moeten gaan. Blijf in verbinding met kind, neem ze wat vaker op schoot en probeer verder te kijken dan het gedrag. Gedrag is altijd logisch!

 

PSSST, ken je het geheim van Sinterklaas al?

In mijn volgende blog vertel ik je hier meer over!

 

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.